Registratierechten

Klein beschrijf Wat zijn de voorwaarden? Vrijstelling Eerste schijf van 12 500€ Meeneembaarheid Maximum 12 500€

Bij de aankoop van een huis, appartement of bouwgrond moet je rekening houden met de bijkomende registratierechten. Deze bedragen in het Vlaams Gewest in principe 10%, in Brussel en het Waals Gewest is dit in principe 12,5%.

Klein beschrijf
Als je aan een aantal voorwaarden voldoet kom je in het Vlaams Gewest in aanmerking voor verlaagde registratierechten, het zogenaamd klein beschrijf. In dit geval worden de registratierechten verlaagd naar 5%.

De eerste voorwaarde is het Kadastraal Inkomen (K.I.) van de woning. Dit moet lager zijn dan 745 euro om voor een klein beschrijf in aanmerking te komen. Dit wordt verhoogt naar 845 euro indien je 3 of 4 kinderen ten laste hebt, 945 euro voor wie 5 of 6 kinderen ten laste heeft en tenslotte 1 045 euro voor wie 7 of meer kinderen ten laste heeft.

Verder mag u ook geen volle of naakte eigendom hebben in België. Een huis in vruchtgebruik of een huis in het buitenland vormen dus geen probleem om in aanmerking te komen voor een klein beschrijf. Ook een huis geërfd van een rechtstreekse bloedverwant vormt hierop een uitzondering.

Tenslotte moet de koper zich binnen de 3 jaar na aankoop inschrijven in het bevolkingsregister op het adres van de woning. Vervolgens moet deze hier een onafgebroken periode van 3 jaar blijven wonen.

Dit geldt ook voor bouwgrond waarop je een woning met een K.I. van minder dan 745 euro bouwt.

Vrijstelling
Op de aankoop van jouw eerste woning, geniet je van een vrijstelling op de eerste schijf van 12 500€. Op voorwaarde dat je hier minstens 2 jaar woont (hoofdverblijfplaats), voor een bouwgrond moet je rekening houden met 5 jaar.

Meeneembaarheid
Soms spreken we van "meeneembaarheid" als we het over registratierechten hebben. Bij verkoop van je woning mag je de registratierechten in mindering brengen op jouw volgende aankoop. De aftrek is wel gelimiteerd tot 12 500 euro.

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer