Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/ ons budget?

Niet enkel één van de meest gestelde vragen door toekomstige bouwers maar ook één van de moeilijkste om te beantwoorden.  Wie stelde zichzelf niet de vraag:  “Kan ik een nieuwbouwwoning wel betalen?”
Laat ons duidelijk zijn, er bestaat  geen sluitend antwoord, geen magische formule. 
Het prijskaartje van een woning wordt beïnvloed door verschillende factoren. Laten we deze even van naderbij bekijken.

De grootte van het huis
Dit lijkt me nogal logisch. Iedere vierkante meter moet betaald worden.  De grootte van de woning is de meest doorslaggevende factor op het totaalbudget.

Laten we uitgaan van een gemiddelde prijs van 1300€ per vierkante meter (incl.BTW).  Een woning van 200 vierkante meter komt dan overeen met een budget van 260.000€.

Complexiteit van de woning.
Hoe meer “speciallekes” , hoe duurder. Iedere extra hoek, arcade of speciaal verzoek zal de kostprijs fors de hoogte injagen. Wil je dit vermijden, hou de vorm van de woning dan zo sober mogelijk.

Ook de soort bebouwing speelt een rol, een open bebouwing zal in vele gevallen duurder zijn dan een geslotene.

Graad van de afwerking
Iedere keuze die je maakt in binnenafwerking heeft een impact op de eindprijs. Iedere keuze biedt namelijk een waaier aan mogelijkheden. Een keuken kan reeds voor 5.000€ maar je kan er evengoed 50.000€ aan besteden. Ik hoef niet uit te leggen dat dit het budget aardig kan beïnvloeden.

We kunnen besluiten dat het onmogelijk is om zo maar te bepalen of bouwen een haalbare kaart is voor iemand. Veel hangt af van de specifieke wensen.

Wil je toch een richtprijs? Wil je echt een inschatting maken?

Zonder in extremen te vervallen kunnen we stellen dat 1300€  per vierkante meter(inclusief BTW) een aanvaardbare stelling is. Ga je veel zelf doen dan kan je dit bedrag vlot terugschroeven naar 1200€ per vierkante meter. 
Kies je echter voor pure luxe? Wil je meerdere badkamers? Is die ultra-modern uitgerust keuken een must voor jou?Dan kan de prijs wel eens zeer snel de pan uit swingen, 2000€ per vierkante meter is zeker geen uitzondering.

Laat dit je echter niet afschrikken. Er zijn mogelijkheden genoeg om de prijs te drukken. 

  • Je hoeft niet persé alle kamers ineens volledig af te werken. Door enkel het gelijkvloers af te werken, kan je toch luxe combineren met een haalbaar budget.
  • Probeer zo veel mogelijk zelf te doen. Geen handige harry? Vraag dan of je mag meehelpen met de vakmannen.
  • Zorg voor een huurloze woning tijdens de bouw (lees: ga terug thuis wonen).
  • Open de jacht naar een betaalbaar stuk grond. Bouwgronden zijn schaars, prijzen variëren enorm van regio to regio. Heb je echt 700 vierkante meter nodig? 100 vierkante meter minder levert al vlug 20.000€ extra op om te investeren in de bouw van jouw woning. Over dit onderwerp hebben we het volgende week nog.

 

Veel bouwplezier!

 

De Bouwmicrobe

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer