Nieuwbouw - Houtskeletwoning

Huis Wout & Sofie W&S L W&S Achter Houtskelet Machelen Skelet woning Machelen Houtskelet Machelen-binnen Woning Machelen - opbouw Woning Machelen - vloerverwarming Woning Machelen - plakwerk
Bouwstijl Modern - hedendaags Bouwjaar 2011 Bewoonbare oppervlakte 180m2 Realisatie Bouwheer + aparte aannemers

Concrete bouwplannen hadden Wout en Sofie nog niet toen ze in 2009 op hun bouwgrond botsten in het centrum van het idyllische Machelen-aan-de-Leie. Het werd echter vlug duidelijk dat dit de unieke kans was om hun droom te verwezenlijken namelijk de bouw van hun eigen huis.

Eens alle paperassen achter de rug waren, kon het koppel niet vlug genoeg aan de slag. De keuze van architect was al vlug duidelijk. Eén ding stond vast, het zou een huis worden met een atypische architectuur.

Van waar die interesse in architectuur?
Wout: Het doel was een huis waar we ons beiden goed bij voelden. Het voelt dan ook niet speciaal aan voor ons. Integendeel, wij hebben het gevoel dat alles perfect in elkaar past. Als schrijnwerker was het een uitdaging om zo veel mogelijk zelf te doen. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden hoe de puzzel perfect in elkaar paste. Niet evident als je weet dat er praktisch geen enkele rechte muur terug te vinden is.
Sofie: Traditioneel kan je ons onze woning niet echt noemen maar zeker ook niet apart. De "speciallekes" zijn eerder subtiel. Bovendien was dit voor ons niet prioritair, een goede circulatie in de woning is veel belangrijker.

Wat hebben jullie allemaal zelf gedaan?
Wout: Te veel om op te sommen eigenlijk. Het skelet van het huis en de garage, ramen, glas gestoken, alle isolatie, het luchtdicht maken van de woning, gyproc plaatsen, elektriciteit, sanitair, ventilatie, plafonds, vloerverwarming, het bezetten van de gyproc, vliesbehang, parket leggen, vloeren. En zo kan ik nog even doorgaan hoor. Even overwogen om ons huis te metselen. Ik had zelfs enkele avondlessen gevolgd maar uiteindelijk heb ik dat toch maar uitbesteed.

Je had natuurlijk je ervaring als schrijnwerker.
Wout: Dat is waar, ik ben handig en ik heb de nodige ervaring. Toch deed ik ook veel zaken voor het eerst. Motivatie is het allerbelangrijkste als je veel zelf wil doen. Je moet bereid zijn om ieder vrij moment te spenderen aan je huis, en dat voor enkele jaren.

Wat kan volgens jou iedereen zelf doen?
Wout: Ik wil hier geen afbreuk doen aan het werk van een vakman. Je zal immers altijd verschil zien met het werk van een specialist. Wat je zelf doet, doe je zeker niet altijd beter hoor. Maar we doen nu eenmaal dingen zelf om de kosten te drukken. De laatste jaren zien we een enorme verbetering in de zelfbouwpakketten. Het leggen van vloerverwarming via de meegeleverde DVD is zeker doenbaar als je er voldoende tijd voor hebt. En zo bestaan er pakketten voor verschillende onderdelen zoals elektriciteit, sanitair, ventilatie,... Dit is niet altijd even eenvoudig en soms erg tijdrovend.
Sowieso zijn er verschillende zaken die men zelf kan doen: schilderen, stenen klaarzetten voor de metsers, isolatie plaatsen, laminaat leggen,... Ik geef toe dat het niet direct de leukste taakjes zijn maar je kan er wel veel geld mee uitsparen.

Wat zou je toekomstige bouwheren/vrouwen aanraden?
Wout: Maak van begin af aan duidelijk wat je belangrijk vindt. Welke zaken kan je later nog veranderen en welke niet. Investeer in de materialen die moeilijk vervangbaar zijn of zelfs eenmalig zijn. Beter nu goed investeren in isolatie dan voor die ultra-gesofisticeerde keuken te gaan.
Sofie: Het is een huizenhoog cliché maar zoek naar een architect die bij jullie past. Het is een kunst om de warboel van ideëen om te zetten naar een definitief plan. Dit lukt enkel als je op dezelfde golflengte zit als jouw architect.

Dit bouwavontuur werd mogelijk gemaakt door

Torck
E3-Laan 60
9800 Deinze
Belgiƫ
09 381 66 00
info@torck.be
http://www.torck.be

Aanverwante onderwerpen

houtskeletbouw - modern-wonen - doe-het-zelf - kostenbeparend

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer