Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Bovenaanzicht dak + goot EPDM Dak - bovenaanzicht EPDM Dak EPDM - bijgebouw Moderne woning Haaltert Moderne woning Haaltert

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur ligt nog zeer fris in het geheugen en dat merk je. De passie waarmee Wim praat over hun bouwproject werkt enorm aanstekelijk.

Hebben jullie lang moeten nadenken over de bouwstijl?
Wim: We wisten op voorhand zeer goed welke richting we wilden uitgaan. Toen we onze wensen en ideeën uit de doeken deden aan onze architect, werd duidelijk dat we op dezelfde golflengte zaten. Ik trap hier misschien een open deur in maar een goed contact met de architect is immens belangrijk voor het verdere verloop van het bouwavontuur. Een architect is zo veel meer dan iemand die een plan tekent. Het opvolgen van een werf, onderhandelen met aannemers, het bewaken van de kwaliteit, structuur brengen in het bouwavontuur,... Dit is nog maar een greep uit de talrijke taken van een (goede) architect.

Hebben jullie veel zelf gedaan?
Wim: Waar mogelijk heb ik vooral veel meegeholpen. Het grote voordeel aan meehelpen is dat je de kosten kan drukken zonder kwaliteitsverlies. Er zijn altijd wel taken of opdrachten die meer transpiratie vergen dan inspiratie. Net die taken nam ik op mij. Zo had ik mij voorgenomen om de spouwisolatie zelf te plaatsen.  Uiteindelijk bleek dit niet echt efficiënt, het verplaatsen van de stelling zou te veel tijd in beslag nemen. In plaats daarvan heb ik bakstenen gezaagd (wildverband). Zo zie je maar dat met een beetje creativiteit er veel werkjes zijn waarbij je kan helpen. Op voorwaarde dat de aannemer hier geen bezwaar tegen heeft.

Was de keuze voor een plat dak vlug bepaald?
Wim: Om volledig eerlijk te zijn niet. We vonden dit wel de mooiste oplossing maar laat ons eerlijk zijn,  er circuleren toch heel wat horrorverhalen over platte daken. We mochten er niet aan denken dat er water zou binnensijpelen. Maar verder onderzoek leerde ons dat de technieken enorm geëvolueerd zijn. Momenteel wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van EPDM-rubbermembraan . Bovendien had onze architect al enkele malen samengewerkt met een gespecialiseerd bedrijf. Toen bleek dat de offerte meeviel, was de zaak vlug geklonken. Wij hebben onmiddellijk alles door hen laten uitvoeren. En we hebben er nog geen seconde spijt van gehad. 

Waren er nog twijfels rond bepaalde keuzes?
Wim: Geen echte twijfels. We zijn beide voorstander van gepolierde beton. Alhoewel dit niet altijd een evidente keuze is, was dit voor ons een must. We gingen echter niet over een nacht ijs en bezochten verschillende referenties per vakman. De ene referentie was puur vakmanschap, de andere vertoonde dan toch enkele mankementjes. Niet echt evident om hier een finale beslissing in te nemen. Uiteindelijk bleek onze voorbereiding zijn vruchten af te werpen. Het uiteindelijke resultaat mag gezien worden. We hebben de vloer nog extra behandeld met een beschermende was. Op die manier vermijden we vlekvorming en krijgt de vloer een nog mooiere kleur. 

Zijn er nog tips die jullie willen meegeven aan andere (ver)bouwers?
Wim: Doe zeker een beroep op specialisten voor de belangrijke zaken. Er bestaan al bouwpakketten om zelf je dak te leggen in  EPDM. Ik breek deze kant-en-klare oplossingen zeker niet af maar als ik zie welke professionals hier aan de slag gingen om ons dak te leggen. Dan kan ik enkel maar concluderen dat dit vakwerk is.

Dit bouwavontuur werd mogelijk gemaakt door

Matthys projecten
Nijverheidsweg 19
9820 Merelbeke
09 211 05 90
info@matthysprojecten.be
http://www.matthysprojecten.be/
Structure Floors
Stationsstraat 118
1570 Galmaarden
Belgiƫ
+32 (0) 54 55 81 44
www.structure-floors.eu
DEVICO NV
Industrielaan 7
9320 Erembodegem
Belgiƫ
053 83 09 57
www.deviconv.be

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer