Hypothecaire lening

Rentevoet? Vast of variabel Vaste rentevoet Kiezen voor zekerheid Variabele rentevoet Periodieke herzieningen

De aankoop of bouw van een huis gaat in de meeste gevallen gepaard met het aangaan van een lening. Geld lenen voor de aankoop van onroerend goed noemen we een hypothecaire lening. Het onroerend goed wordt dan aanzien als waarborg. Concreet betekent dit dat indien de lening door één of andere reden niet meer kan afbetaald worden, de waarborg wordt verkocht ten gunste van de kredietverstrekker.

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening moet keuze gemaakt worden in een formule. Opteert u voor een vaste rentevoet of draagt een variabele rentevoet uw voorkeur weg.

Een sluitend antwoord is moeilijk te geven, veel hangt af van de economische situatie van het moment. Niemand kan echter in de toekomst kijken, dus 100% zeker van uw keuze bent u nooit.

 • Vaste rentevoet
  Deze manier van aflossen wordt vaak omschreven als de “veiligste”. Het voordeel aan het lenen aan een vaste rentevoet is dat u op voorhand weet hoeveel de maandelijkse aflossing zal bedragen en dit tot de lening volledig afgelopen is. Deze zekerheid heeft een gevoel van veiligheid, wat niet wegneemt dat dit de interessantste manier (lees: goedkoopste) is.

  De tarieven voor een hypothecaire lening met vaste rentevoet evolueren mee met de tarieven voor de 10-jarige Belgische obligaties (OLO 10 jaar).

  Via deze link kan u de evolutie van de OLO 10 volgen, http://www.tijd.be/beurzen/Rente_OLO_10_jaar.190118269

 

 • Variabele rentevoet
  Bij de keuze voor een variabele variant, verdwijnt die zekerheid. De rentevoet kan wijzigen gedurende de looptijd van de lening. Als u voor een variabele aflossing opteert, moet u nog enkele “moeilijke” knopen doorhakken. Kiest u voor een jaarlijks aanpasbare rentevoet? Of gaan we werken met langere periodes ( herzienbaar om de 3 jaar, 5 jaar, 10 jaar,... of een combinatie van verschillende periodes)?
  Op het moment van de herberekening wordt gekeken naar de huidige rentevoet. In functie van de negatieve of positieve berekening wordt de nieuwe maandelijkse aflossing (mensualiteiten) berekend.
  De aanpassing van een variabele rentevoet gebeurt op basis van de referte-indexen. Afhankelijk van de gekozen formule kiest u de correcte referentie-index.

  Jaarlijks (1/1/1): referte-index A
  Driejaarlijks (3/3/3): referte-index C
  Vijfjaarlijks (5/5/5): referte-index E

  Aan de hand van volgende indexeringsformule kan u de nieuwe rentevoet berekenen.
  Nieuwe rentevoet = huidige rentevoet  + (nieuwe – oude referte-index)

Aanverwante onderwerpen

lening - hypotheek

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer