Hoe de juiste keuken kiezen

De aankoop van een keuken is een belangrijke beslissing. Een nieuwe keuken eist al vlug een hap uit het (ver)bouwbudget. Reden te meer om niet onbezonnen te werk te gaan. Bouwmicrobe.be geeft jullie alvast enkele tips bij de aankoop van jullie droomkeuken.

Is koken een passie of pure noodzaak?

De aankoop van een keuken is sowieso een heuse investering. Zorg ervoor dat je er het maximum uithaalt. Waarom investeren in ultramoderne toestellen als je amper kookt? Een stoomoven is onmisbaar voor een hobbykok maar is dit wel een must voor jou? Koop toestellen gebaseerd op jouw/jullie noden en laat je niet verleiden tot allerlei onnodige extra’s.

Open of gesloten

Veel hangt af van de soort woning en persoonlijke smaak. Een open keuken kan een ruimte verruimen. En je hebt ook contact met eet – en woonkamer. Voor velen zal dit laatste echter een nadeel zijn. Een rommelige keuken kan je immers veel moeilijker wegsteken.

Waseiland of kookeiland

De term kookeiland klinkt meer vertrouwd maar toch zien we in realiteit meer waseilanden. In vele gevallen is dit uit praktische beweegredenen. Bij een kookeiland kan je minder gemakkelijk een spatwand voorzien. Bovendien vergt het wat meer werk om de dampkap tot het eiland te brengen. Alhoewel recente keukens hiervoor al verschillende alternatieve oplossingen bieden.

Bergruimte

Voorzie voldoende ruimte zonder te overdrijven. Zaken die je het meest gebruikt (borden, tassen, bestekken, ontbijtservies,…) plaats je op de vlotst bereikbare plaatsen. Vermijd ook dat je bergruimte en een eventuele vaatwas ver van elkaar liggen. Andere minder gebruikte dingen, zoals een chique servies, plaats je op minder bereikbare plaatsen of gewoonweg op een andere plaats (kelder of een kast in de eetkamer). Daarom is het belangrijk om aanpalend aan de keuken bergruimte of toegang tot de kelder te voorzien.

Hoe groot moet de keuken zijn?

Dit hangt af van situatie tot situatie. Ga je de keuken enkel gebruiken om te koken? Of zal de keuken ook dienen als centrale leefplek waar bijvoorbeeld ook ruimte wordt voorzien voor multimedia. In dat geval voorzie je logischerwijs best wat meer ruimte.

Als laatste tip willen we nog meegeven om je tijd te nemen bij de keuze van een nieuwe keuken. Er is altijd wel een reden om snel te beslissen (promotionele acties) maar wees gerust die zijn er later ook nog. Haast en spoed is zelden goed, neem je tijd.

Aanverwante onderwerpen

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer