Gouden tips voor (ver)bouwers

Lening

Ga gerust langs bij verschillende banken maar laat je beslissing niet alleen afhangen van het aangeboden tarief. De mate waarmee ze  je te woord staan en helpen bij het maken van de juiste keuzes is minstens even belangrijk. Dit is dikwijls beter dan die enkele centiemen die je bij een andere bank kan uitsparen.

Duurzame materialen
Maak bij al jullie keuzes onderscheid tusen definitief en voorlopig. Een keuken kan men na enkele jaren nog relatief gemakkelijk veranderen maar de gevelbekleding veranderen is al minder evident.  Doe de definitieve ineens goed en kies voor duurzame materialen.

Architect
Kies een architect waarmee jullie op dezelfde golflengte zitten. Speel open kaart met hem over budget, wensen en wat je van hem verwacht.

Budget
Bepaal realistisch welk het bouwbudget is, en definieer dit per kostenpost. En hou je hier aan. Natuurlijk is een bouwavontuur geen exacte wetenschap en zal er hier en daar wel een extra kost opduiken. Daarom voorzie je best 10% marge.

Voorschot
Het is niet verplicht om een voorschot  te betalen, enkel bij de aankoop van een woning op plan kan de bouwfirma 5% voorschot eisen. Doe in elk geval geen betalingen voor (nog) niet-uitgevoerde werken.

Onderhandelen
Natuurlijk kan er over een offerte nog onderhandeld worden maar haal niet het onderste uit de kan.  Steeds meer van de prijs willen afdingen kan een wrang gevoel geven aan de aannemer.  Probeer bij het onderhandelen nog iets extra te krijgen voor het bedrag van de offerte.

Oriëntatie
Een goede oriëntatie is belangrijk maar staar je niet blind op een tuin  die  op het zuiden of zuid-westen uitgeeft. Een goede architect weet hier wel raad  mee als dit niet het geval zou zijn. Vergeet ook niet dat een grote raampartij in het zuiden vlug oververhitting kan veroorzaken.

Populair

Nieuwbouw - Houtskeletbouw

Meer dan anderhalf jaar lang gingen Barbara & Thomas op zoek naar...

Lees meer

Moderne nieuwbouw - EPDM dak

Ten huize Raes worden we met open armen ontvangen. Het bouwavontuur...

Lees meer

Hoeveel kost een nieuwbouw?

Geen vraag die de toekomstige bouwer meer bezighoudt dan hoeveel de...

Lees meer

Nieuwbouw - Kan ik dat betalen?

Hoeveel kost een nieuwbouwwoning? Is bouwen haalbaar met mijn/...

Lees meer